Home

 

Ik


schrijf


maak theater


publicaties


vrienden


pers


agenda


contact


English

Pers

Living Expo

Living Expo: op huisbezoek in Molenbeek

door Michaël Bellon © Agenda
Sint-Jans-Molenbeek
14:05 - 26/03/2014

Theater in de huiskamer, het is niet de eerste keer dat het gebeurt, maar omdat de huiskamers zich dit keer in Molenbeek bevinden, zijn we nog net iets nieuwsgieriger. Living Expo is een project dat GC De Vaartkapoen, Het Huis van Culturen en Sociale Samenhang en de cultuurdienst in Molenbeek presenteren in het kader van cultuurjaar Molenbeek 2014. 

Living Expo (© Oiseaux SansTete)

Praktisch

Living Expo

data: 29 & 30/3, 5 & 6/4, 16.00

tickets: €2

waar: op locatie (afspraak in Het Huis van Culturen en Sociale Samenhang, Mommaertstraat 4, Molenbeek)

Externe links

Drie kunstenaars werden op pad gestuurd om inwoners van de gemeente te interviewen over hun leven daar en elders. De getuigenissen die Anna Rispoli, Leen De Graeve en Christophe Meierhans zo verzamelden, dienden als basis voor vier theatermonologen die het publiek kan bijwonen in een Molenbeekse woning.

Anna Rispoli is een kunstenaar die al heel wat ervaring heeft met artistieke projecten waarin het stads- en buurtleven een belangrijke rol speelt. Zo stond ze al een paar keer op het Kunstenfestivaldesarts. Sinds drie jaar woont Rispoli in Molenbeek, en dus was ze enthousiast om voor Living Expo de superdiverse gemeente als ‘nieuwkomer’ te verkennen. “Als mensen aan Molenbeek denken, hebben ze meteen een beeld van een bepaalde bevolkingsgroep in het dichtbevolkte centrum. Maar daarbinnen en daarbuiten zijn heel veel verschillende soorten Molenbeek. Sommige beantwoorden aan de clichés, andere zitten verborgen. Wij maakten natuurlijk geen allesomvattende sociologische studie, maar doken in het leven van allerlei soorten mensen: jonge mensen, ouderen, mensen met een drukke baan, asielzoekers, alleenstaanden, mensen met veel kinderen... Op basis van de verhalen die we verzamelden hebben we vier poëtische monologen geschreven voor vier verschillende personages die allemaal een andere kijk hebben op wat het betekent in Molenbeek te leven. Samen met hun eigen verhaal vertellen ze ook dat van andere mensen. Zo kom je tot een koor van stemmen dat doorklinkt in de vier teksten. De rode draad is de blik door het raam. De vier personages kijken door het raam en roddelen over hun buren, fantaseren over voorbijgangers. Door dat palet aan mogelijke levens en lotsbestemmingen, ga je ook nadenken over wie je zelf bent. De mensen zijn een spiegel voor elkaar.”

De vier verhalen spelen zich af in vier woningen. Wie een kaartje koopt, krijgt twee verhalen te zien en bezoekt dus twee woningen. Rispoli: “De woningen geven niet echt de verscheidenheid van Molenbeek weer, omdat er plaats moet zijn om dertig toeschouwers te ontvangen. Maar wat op die manier niet in beeld komt, is even belangrijk als wat wel in beeld komt. In Molenbeek wonen helaas ook mensen in kamers van twee op drie meter. De twee woningen die we tijdens een voorstelling bezoeken, zijn telkens verbonden met een korte wandeling. De voorstelling die op 29 en 30 maart wordt gespeeld, is hoofdzakelijk in het Nederlands, die van 5 en 6 april hoofdzakelijk Franstalig. Beide voorstellingen worden gespeeld door Kaat Arnaert en Jamal Boukhriss. Maar eigenlijk zijn de voorstellingen meertalig en is iedereen telkens uitgenodigd. Verzamelpunt is Het Huis van Culturen, en er wordt ook telkens een drankje voorzien.”