Home

 

Ik


schrijf


maak theater


publicaties


vrienden


pers


agenda


contact


English

Pers

Vrouw/man-verhoudingen in het Vlaams podiumkunstenlandschap

Goede genderverhoudingen in Vlaams podiumkunstenlandschap

di 04/03/2014 - 16:18 BelgaIn het algemeen is er een vrij goede genderbalans in het Vlaamse podiumkunstenlandschap, zowel bij artiesten als niet-artiesten. Maar de verhoudingen tussen basis en top en tussen uitvoerder en maker zitten scheef. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kaaitheater, in samenwerking met VTi, steunpunt voor podiumkunsten, het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en theaterwetenschapster Leen De Graeve. Samen namen ze instellingen, artiesten en podiumkunstenopleidingen onder de loep en onderzochten 20 seizoenen gesubsidieerde Vlaamse podiumkunsten.
Twee op de drie (67 procent) van de alumni van de podiumkunstenopleidingen zijn vrouwen. Die oververtegenwoordiging zet zich echter niet door in het Vlaamse gesubsidieerde podiumkunstenlandschap: anno 2012 is slechts 40 procent van de artiesten vrouw.
De sector is in het algemeen jong, zowel bij artiesten als niet-artiesten. Bij artiesten tussen 20 en 30 jaar is er een goede genderbalans (50 procent), daarna zijn er meer mannen (circa 60 procent). Bij niet-artistieke prestaties zijn er tot 35 jaar meer vrouwen dan mannen werkzaam (circa 57 procent).
Opvallend is wel dat er veel actrices (42 procent) en danseressen (60 procent) zijn, maar dat er in verhouding weinig vrouwelijke regisseurs (van 20 procent in 1993 tot 30 procent in 2012) en choreografen (44 procent) zijn. Bovendien zijn kleine organisaties vaak vrouwelijk van bottom tot top, maar hoe groter de organisaties (kunstencentra, festivals, stadstheaters), hoe mannelijker de top, met uitzondering van de net benoemde vrouwelijke algemene directeur van het Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen.
De beoordelingscommissies zijn 50/50 verdeeld qua gender dankzij genderquota van de Vlaamse overheid, maar de grotere commissies tellen mannelijke voorzitters.
"De trend is telkens dezelfde: vrouwen beginnen eraan als ze jong zijn, maar de doorgroei naar de top is er niet", zo concludeert het onderzoek.